Luke 20: Alt om min Grandonkel

I dag var det egentlig Mannen med Katten som skulle levere luke til dere, men grunnet at katten har blitt syk så blir det istedet jeg som leverer i dag. Mannen har lovt at han kommer sterkere tilbake i morgen med bla full frontal nudity. – Henka.


Du har kanskje spurt deg selv om det er slags familie Kleinheart egentlig er. Hvor stammer de fra? Hvem er de egentlig? Hvordan og hvorledes gikk det så fryktelig, fryktelig galt?

Og du er ikke alene. Jeg har i de siste år bedrevet ganske dyptgående slektsforskning i vår spennende og skakkjørte familie.

Og det er ikke rent få historier og spennende skjebner som lusker i historiens fjerneste og mørkeste korridorer. Jeg kunne trukket frem så mangt. Men jeg velger å presentere dere for historien til vår tipp-tipp-grand-grand-onkel:

Lambert Kånrad Fisel KleinhJarte.

Lambert ble født på gården Øvre Kleinmark i Hegdalen i 1802 som den yngste av 16 barn, alle sønner. Med så mange barn var det selvsagt umulig for familien å brødfø alle sammen, så Lambert ble som 12åring sendt til sin onkel Buskvass og tante Slafsekasse-Marie i Christiania for å gå i lære som Telb-syer ( kjent på tiden som  Tælb-tøs )

De yngste guttene på garden Øvre Kleinmark. Fra venstre: Geir-Vaffel Kleinhjarte, Lambert Konrad Fisel Kleinhjarte og Pukkel Vakletuft Kleinhjarte.

Det lå imidlertid ikke i kortene at Lambert skulle bil Telbskredder. Han begynte istedenfor å jobbe for hovedstadens største avis, Aftenpoften. Etter å ha solgt aviser på gatehjørner i flere år, som såkalt Bøsse-drænge, lå veien til å studere åpen. Studielivet passet en ung Lambert godt, og etter kun fire år var han klar til å gå opp til såkalt Æmbætsæksamen i Litteraturgium. Han ble da sendt ut på reisefot i det vidstrakte landet for å samle røverhistorier og sakprosa. Dette var noe alle måtte igjennom på denne tiden.

Lambert som ung student

På hans reiser samlet han mest små dikt og historier fra folkelivet, sånn han opplevde det. Det er nok ikke til å komme unna at noen av diktene også er hans egne. Flere av diktene handler om juletiden, derfor føler jeg det passer å trekke noen av disse frem nå.

Lambert prøvde seg også en kort periode som modell i reklamer

Et av diktene jeg gjerne vil trekke fram stammer, ifølge Lambert, fra “En Trønderfan jeg mødte i Gæmle Nidaros stad i Juuletiden i 1830”. Til tross for det gammeldagse språket er det overaskende hvor moderne diktet er i sin form, helt uten hverken rytme eller rim:

Første juuledag.
Dejlig at sove
Meget Aque i går aftens.
Munn-abborth.

Vi finner også juletemaet i et dikt senere i hans nedtegnelser. Her er kun årstallet oppgitt, 1827. Det er derfor nærliggende å anta at dette er diktet av Lambert selv:

Juulekveld – heele fammilien er tilsteede
Saa gaar vi runnt om en Juuletregran
Baare mjuke pakker under treet.
Takk skaal dee ha, Juuleniisse-faan.

Lambert på reisefot med sine to følgesvenner, Jibel og Jabel Kloompfot.

 

Et siste dikt jeg gjerne vil trekke frem er av de sist daterte i hans nedtegnelser – fra “Gaus-Dahlen, 1848” ( Her er imidlertid håndskriften til Lambert noe sviktende, så det kan også være det står “Gaus-Dahle, 1848” ). Idag er det lett å trekke dette frem som et såkalt Limerick, men på denne tiden var dette uhørt i Norge. Tematikken i diktet gjør også at man kan spørre seg om dette er et selvbiografisk verk:

En ung student ifraa Husmandsplassen
På fylla skulde, og gaa gassen
Litt for meget det ble,
Og säa skulle mand see,
Han måtte robe av fult hjerte i utedassen

Dette er altså et av de siste nedtegnede litterære sporene etter Lambert Kånrad Fisel Kleinhjarte. Han døde, ifølge kirkebøkene, i Nordkjosbotn i 1849. Han skal ha dødd av alvorlig Hokra kun 47 år gammel.

Det var siste nødblogg fra meg i år. Takk for alt og ha en god jul og et vellykket liv videre.

HENKA OUT.

Luke 16 : Pappa Pinnsvin

Min gode venn Dansemannen har, som noen kanskje vet, i de senere år fått en rekke sønner. Tidligere i høst fikk jeg tatt en god prat med ham og spurte blant annet hvordan det var å nå være Dansepappa.

“Det er ganske greit, egentlig. Det er bare det at alle barnebøkene er så innmari dårlige. Ingen av dem forbereder barna på hvordan det voksne livet virkelig er”

Say no more tenkte jeg. Her er det muligheter for å tjene noen greie grunker – håve inn noe cash fra noen lettlurte fjols – få bidratt litt positivt i formingen av unge sinn.

En håndfull kreative hytteturer senere og konseptet PAPPA PINNSVIN ser dagens lys. Dette er altså en serie barnebøker for både små og store om Pelle Pinnsvin, men mest om hans far Pappa Pinnsvin som møter på både små og store utfordringer knyttet til det å være en ung far.

Første bok i serien er nå klar i første utkast. Det er derfor en stor glede å kunne presentere:

PAPPA PINNSVIN HAR ENDELIG EN KVELD FRI FRA FAMILIEN OG GÅR PÅ FYLLA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boken er altså fremdeles litt på skissestadiet, men føler meg såpass selvsikker på dette konseptet at dersom noen av våre kjære lesere tilfeldigvis er forlegger eller ihvertfall har en fot innenfor i bokbransjen så er det bare å ta kontakt.

 

Luke 11 : FUCKYEAH (2)

Obs: Denne luken kan ansees som en oppfølger til luken FUCKYEAH fra julekalenderen 2011 (link). Den kan anbefales lest først dersom du ikke fikk den med deg back in the day.

Joda, det har vært en fin julekalender så langt i år. Vi har virkelig fått kjenne på god stemning og blitt bedre kjent med flere av brødrene. Det var også noe om en kanin? Skjønte ikke den helt, men fin liten historie likevel.

Men Henka, dette er jo vel og bra, men vi hadde håpet på noe litt annet?

Hvor har det blitt av den in-your-face-stilen vi likte så godt?

Ble det ikke teaset med en gås eller noe i starten av kalenderen?

Tenker dere sikkert. Og joda. Dere skal faen meg få det som dere vil, jævla bortskjemte faener:

fuckyeah

Henka kaster igjen stafettpinnen i skauen, spytter seg selv i ansiktet og gir folket det folket trenger:

Flere fugler.

Flere piper.

ZERO fucks.

 

BLOGG IS BACK, FUCKERS!

 

 

Goose going south for that sweet pipeweed
Goose going south for that sweet pipeweed

 

 

Whole crew be hitting that pipe before wrecking the town

 

Men Henka da?

Tenker du nå, kanskje?

Er det bare mer av det samme?

Har du ikke noe sykere enn dette på lur?

Og jeg svarer dere gladelig, motherfuckers. Dere tror det bare er piper og fugler dere skal få servert?

 

SIT BACK AND BEHOLD, DIPSHITS

 

 

Bear got pipe. Bear got shades. Bear don't give no fucks
Bear got pipe. Bear got shades. Bear don’t give no fucks

 

 

Little fucker be mean as fuck
Little fucker be mean as fuck

 

 

Norwegian Elk - King of the forest, king of the swag
Norwegian Moose – King of the forest, king of the swag

 

 

Crew of reindeer acting crunk as fuck
Crew of reindeer acting crunk as fuck

Shit faen, det var noe heftig shit! Nå er det bare å puste ut og tørke av underlivet – i morgen er Tigerkrabbe tilbake med en ny post.

So long in the meantime, motherfuckers!

HENKA OUT